VTTC 1 - ensiö- ja toisiokäämit
Elektroniputkiteslamuuntajalle syntyi kätevästi uusi toisiokäämi käämintäkoneella 0,3 mm langasta. Käämissä on 1060 kierrosta. Kuvissa näkyy toision yläpään rakenne. Lanka on tuotu runkona käytetyn 75 mm viemäriputken seinämän läpi ja kytketty mutterilla putken sisään liimattuun vaneriin kiinnitettyyn kierretankoon. Kierratanko menee vain vanerin läpi. Se ei mene koko käämin läpi, koska silloin se toimisi rautasydämenä, joka kasvattaisi käämin induktanssia.
Toisiokäämi lopullisella paikallaan. Kuvassa nähdään myös molemmat putket kannoissaan.
VTTC on ns. Armstrong oskillaattori. Sen toiminta käydään läpi seuraavassa postauksessa, ennen kuin kokeillaan, miten tämä härveli toimii. Vai toimiiko?
Uusi käämi aiemmin valmistetun kipinäväliteslamuuntajan (Spark Gap Tesla Coil = SGTC) käämiin verrattuna. Molempien kierrosluku on suunnilleen sama, mutta pienemmän käämin ohuempi lanka tekee siitä lyhyemmän.
Käämin yläpään kierrentangon tarkoitus on toimia "top load"in kiinnityksenä. Pallon muotoisessa elektrodissa on M5 sisäkierre vastakkaisilla puolilla. Toisella pallon saa kiinni, toiseen tulee purkauspiste.
Toiskokäämi oli siinä. Ensiökäämi on käämitty 1,5 mm² ML-asennusjohtimesta 160 mm viemäriputken ympärille. Ohjeen mukaan käämissä tulee olla 22 kierrosta. Tässä on 31 kierrosta. Ensimmäiset 15 kierrosta on käämitty suoraan yhdestä langasta, sen jälkeen 16 kierrosta lisää noin yhden kierroksen pätkistä siten, että käämissä on ulosotto noin kierroksen välein. Tällä tavalla käämin pituutta voidaan säätää kytkemällä käyttöön vain haluttu osa käämistä.
Ensiökäämin yläpuolella on hilakäämi. Se koostuu 24 kierroksesta ohutta kytkentälankaa.
VTTC on ns. Armstrong oskillaattori. Sen toiminta käydään läpi seuraavassa postauksessa, ennen kuin kokeillaan, miten tämä härveli toimii. Vai toimiiko?
Kommentit
Lähetä kommentti