Elektroniputkiteslamuuntajan toiminta

Elektroniputkiteslamuuntaja on Armstrong-oskillaattori. Käymme tässä läpi sen toiminnan.

Elektroniputki on komponentti, joka voi toimia tasasuuntaajana, vahvistimena tai kytkimenä. Se on lähes täysin korvautunut puolijohteilla, kuten transistoreilla, mutta monet meistä muistavat vielä putkiradiot, ehkä putkitelkkaritkin, joiden piti ensin lämmetä jonkin aikaa, ennen kuin alkoivat toimia. Lämmitys, kirjaimellisesti, tarvitaan putkien katodien kuumentamiseen hehkuvaksi, jotta siitä vapautuu elektroneja.

Tässä käytetyt putket lämpenevät parissa sekunnissa, mutta putkityypistä riippuen, lämpiäminen saattaa kestää pidempäänkin. Putkia käytetään edelleen jonkin verran ja niitä valmistetaan edelleen. Jotkut hifistit ovat sitä mieltä, että putkivahvistimen saundi on parempi kuin transistorivahvistimen. Tiedä häntä, mutta tietty viehätys tässä yli sata vuotta vanhassa tekniikassa kieltämättä on.


Putket toimivat tässä kytkennässä auki-kiinni -kytkiminä. Kun putket hehkuvat ja ensiöpiiriin kytketään jännite, virta pääsee kulkemaan mikroaaltomuuntajasta ensiökäämin ja putkien läpi maahan. (Punainen)


Virta synnyttää ensiökäämin ympärille magneettikentän. (Vihreä)


Magneettikenttä indusoi virtaa sekä toisiokäämiin että hilakäämiin. (Toisikäämi=keltainen, hilakäämi=sininen)


Hilakäämin virta muodostaa negatiivisen varauksen putkien hiloihin, jolloin elektronien kulku katodilta anodille estyy ja virta lakkaa kulkemasta ensiöpiirissä. Jos hilakäämi on kytketty systeemiin väärin päin, se varaa hilan positiiviseksi, eikä oskillaattori toimi.


Ensiöpiirin käämin ja kondensaattorin varaus purkautuu, magneettikenttä katoaa, hilapiirin vastus purkaa hilan varauksen maihin, putket alkavat taas johtaa ja sykli alkaa alusta.


Tämä kaikki tapahtuu muuntajan resonanssitaajuudella, jonka tässä pitäisi olla lähellä 400 kHz. Sivun ylälaidassa animoitu sykli toistuu siis neljäsataatuhatta kertaa sekunnissa. Oskillosoopilla voimme mitata, mikä se taajuus tarkelleen ottaen on.

Koska putket johtavat virtaa vain yhteen suuntaan, systeemi on johtavassa tilassa vain vaihtovirran negatiivisen puoliaallon aikana.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vacuum Tube Tesla Coil Staccato Controller with Arduino

Käämintäkone

Linnunpöntön porttilaskuri