Ensiön resonanssitaajuuden mittaus

Yksi tällaisen älyttömän laitteen rakentamisen pointti on oppia ymmärtämään sen toimintaa ja siihen liittyviä ilmiöitä. Tiedämme, että kyseessä on resonanssimuuntaja, jonka toiminta perustuu ensiön ja toisin resonanssiin ja ne on mitoitettava vastaamaan toisiaan.

Mitoituksen osassa 5 laskimme toisiokäämin resonanssitaajuudeksi 231,15 kHz, jonka mukaan ensiöpiiri on mitoitettu. Ensiön taajuuteen vaikuttavat kondensaattorin kapasitanssi ja käämin induktanssi.

Valmiin ensiöpiirin induktanssi voitaneen mitata kytkemällä siihen ulkoinen virtalähde, jolla kondensaattori varataan. Sen jälkeen kytkimellä kytketään varattu kondensaattori käämiin, jolloin systeemin pitäisi alkaa värähdellä ominaistaajuudellaan joksikin aikaa, kunnes jännite katoaa häviöiden vuoksi.





Värähtelyn havaitsemiseksi tarvitaan oskilloskooppi. Virtalähteenä käytetään laboratoriovirtalähdettä, josta otetaan täydet 60 volttia.

Oskillosskooppi näyttää sen mikä oli oletuskin; vaimeneva värähtely.


Skoopilla voidaan mitata yhden värähtelyjakson pituus, joka 4,4 mikrosekuntia.


Tästä voidaan laskea taajuus, mutta skooppi osaa laskea senkin, kuvan vasemmassa alakulmassa: 228,3 kHz.

Mitattu taajuus on vain 3 kHz pienempi kuin tavoite. Se voidaan helposti korjata lyhentämällä käämin pituutta kytkemällä syöttö sopivaan kohtaan. Testissä se oli kytketty käämin päähän.

Toision mittaaminen on vähän konstikkaampi juttu. Pitää miettiä, miten se olisi tehtävissä. Sinä ennen on kuinten rakennettava toroidi valmiiksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vacuum Tube Tesla Coil Staccato Controller with Arduino

Käämintäkone

Linnunpöntön porttilaskuri