Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on joulukuu, 2019.

Slayer Exciter ja plasmaliekki

Kuva
Yksinkertaisin mahdollinen Teslamuuntajakytkentä on yhdellä ainoalla transistorilla toteutettu Slayer Exciter -kytkentä. Kuva 1. Plasmaliekki. Kytkennän nimen alkuperä on epäselvä. Kytkentä on äärimmäisen yksinkertainen, eikä sitä tarvitse virittää, vaan se asettuu itsestään tarkalleen käytössä olevien käämien resonanssitaajuuteen. Kuva 2. Kytkentäkaava. Ihan pienet laitteet voidaan toteuttaa kuvan mukaisella 9V patterilla ja vaikka transistorilla  2N2222A , mutta nyt kun toisiokäämi on iso, kannattaa käyttää jotain tehokkaampaa. Ensimmäiset kokeilut tein transistorilla  TIP31C , joita kytkemällä rinnan neljä kappaletta, toimikin melko hyvin. Transistorien rinnan kytkentä on edelleen huono idea, mutta transistorien tehokkaalla jäähdytyksellä, kytkennän ajautuminen vinoon näyttää kuitenkin pysyvän hallinnassa. Transistorin lämpöhäviö nimittäin kasvaa kun se lämpenee, joten jos yksi rinnakkytketyistä transistoreista lämpenee muita enemmän, se alkaa lämmetä yhä enem...

Pari tehotriodia

Kuva
Posti toi Kiinasta pari tehotriodia tulevia projekteja varten. Kuvassa mittakaavana yksi AA-patteri. Nämä ovat putken 811A korvikkeita  572B . Putket ovat tavallaan mielenkiintoisempia kuin puolijohteet. Niiden toiminta on helpompi ymmärtää, ne ovat näyttävän näköisiä ja sähköisesti kestäviä. Putket eivät pimahda samalla tavalla herkästi kuin puolijohteet, vaikka suoritusarvot hetkellisesti ylittyisivätkin. Lyhyen aikaa putket kestävät hyvinkin suurta kuormaa. Tämä putki kestää jatkuvaa kuormaa 1200 V ja 90 mA, mutta hetkellisesti ainakin 2000 V ja 300 mA, eli 600 wattia. Kytkemällä kaksi putkea rinnan, voidaan virrankesto lähes kaksinkertaistaa, ei aivan, koska niillä on taipumusta ajautua epätasapainoon keskenään.

Toroidin kasaus

Kuva
Teslamuuntajien toroidit tehdään usein alumiinisesta haitariputkesta. Sellainen on teknisesti hyvä, mutta vähän siivottoman näköinen, joten päätin tehdä toroidin ruostumattomista putkenosista. Liittämällä neljä 90 asteen käyrää toisiinsa, syntyy täydellinen toroidi. Nämä osat ovat hyvin mittatarkkoja, ne voidaan sellaiseneen kiinnittää kevyesti teipilillä toisinsa ennen heftausta. Kas noin! Koska liitosten ei tarvitse kestää minkäänlaista mekaanista rasitusta, ne voidaan hitsata TIG:illä ihan kevyesti, ilman lisäainetta, yksinkertaisesti sulattamalla reunat yhteen.  Heftauksen jälkeen teipit poistetaan ja hitsataan saumat ympäri. Valmis toroidi ennen viiemistelyä. Pinta pitää hioa tai kiillottaa sekä kiinnittää todoirin keskelle joku kappale, josta se voidaan kiinnittää muuntajan toisiokäämin päähän. Tämä rakenne on vielä suunnittelematta.